Цените на петрола от сорта Brent и на американския  суров петрол WTI спаднаха с два долара за барел и достигнаха петгодишен минимум на фона на прогнозите, че свръхпроизводството ще продължи и през 2015 г., предаде Би Би Си.

Тази вечер на нюйоркската борса цената на фючърсите за януари за сорта Brent беше 66.62 долара за барел, а за петрола WTI - 64.47 долара за барел.

Преди това беше съобщено, че на лондонската борса цената на сорта Brent е спаднала под 68 долара за барел.

Наблюдателите посочват, че сривът в цените има пряк ефект върху Русия, чийто бюджет за 2014 г. е формиран върху средногодишна стойност на петрола от 93 долара за барел.

Падането на цените на петрола продължава след публикуването на доклада на инвестиционната банка „Morgan Stanley", в който прогнозата за цените на петрола беше коригиран в посока към по-нататъшен спад.

В края на ноември страните от ОПЕК решиха да запазят квотата за добив на петрол на ниво от 30 милиона барела дневно до следващото заседание на организацията, което щ есе проведе през юни 2015 г.

В доклада на „Morgan Stanley" от 5 декември се посочва, че през 2015 г. цената на петрола може да спадне под 43 долара за барел. Средната прогноза за идната година е понижена с 28 долара - до 70 долара за барел.
В анализа се посочва, че без намесата на ОПЕК може да се стигне до дисбаланс на пазарите.