Банката на Канада неочаквано повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до най-високата му стойност от 2001 г. насам - 4,75%.

Това съобщи АП.

Централната банка спря цикъла на затягане на политиката си през януари и експертите смятаха, че няма да се върне към повишаване на лихвите през юни, отбеляза Trading Economics.

"Излишното търсене в икономиката е по-устойчиво от очакваното", заяви Банката на Канада в изявление, публикувано след заседанието.

"Паричната политика не е достатъчно затегната, за да възстанови баланса между търсенето и предлагането и да върне инфлацията към целевото равнище от 2% на устойчива основа.

Растежът на потребителските цени в страната се ускори през април за първи път от 10 месеца насам до 4,4% на годишна база.

Базисната инфлация в Канада остава в диапазона 3,5-4% в продължение на няколко месеца и предвид устойчивостта на пазара на труда и потребителското търсене се увеличава рискът тя да се утвърди доста над равнището от 2% - посочи централната банка.

Канада на път да се договори със стотиците стачкуващи служители

Канада на път да се договори със стотиците стачкуващи служители

Част от недоволните все още преговарят

Банката на Канада ще продължи да следи инфлационните тенденции и остава ангажирана с възстановяването на ценовата стабилност, се казва в изявление, публикувано на уебсайта ѝ.

Следващото заседание на канадската централна банка ще се проведе на 12 юли.