Турската лира се срина до ново рекордно дъно спрямо щатския долар, съобщава "Ройтерс".

Това се случва, след като снощи президентът Реджеп Тайип Ердоган уволни трима членове на Комитета по парична политика на Централната банка на Турция и назначи на тяхно място двама нови членове.

Икономисти счетоха този ход като ново доказателство за политическа намеса от страна на Ердоган, самоопределил се като "враг на лихвените проценти" и често призоваващ за намаляване на лихвите.

Вселдствие на това турската лира отслабна до историческите нива от около 9,19 лири за един щатски долар.

Клати ли се тронът на Ердоган – турската лира спада, доверието също

Клати ли се тронът на Ердоган – турската лира спада, доверието също

Опозицията иска избори...

От началото на годината валутата на южната ни съседка вече се обезцени с близо 19%, предимно заради притеснения относно паричната политика на Централната банка, върху която Ердоган продължава да оказва натиск.

Турската лира поевтинява до рекордно дъно и спрямо еврото - в началото на днешната търговия тя спадна до 10,65 лири за едно евро.

През септември Централната банка неочаквано намали основния си лихвен процент от 19% на 18% въпреки годишна инфлация от близо 20%. Това доведе до нов разпродажба на лири спрямо американския долар, който същевременно поскъпна и спрямо останалите водещи валути.

Ердоган направи редица промени в Централната банка на Турция през последните години. Той уволни трима управители на банката само в рамките на последните две години и половина поради разногласия в политиката. Това причини обезценяване на местната валута и накърни сериозно доверието и предвидимостта на паричната политика в страната.

През миналия месец основната инфлация достигна 2,5-годишен връх от 19,58%.

Турската лира удари дъно от кризата през 2018 г.

Турската лира удари дъно от кризата през 2018 г.

Лирата се търгуваше на ниво 7,23 спрямо долара, надолу с 0,6% малко преди 10,00 часа по Гринуич