Украйна има споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) за стартиране на нова специална програма. Мисията на МВФ ще започне работа през октомври тази година. Тази година Украйна ще получи общо 2,8 милиарда долара от МВФ, съобщи "Укринформ".

"Бяха проведени много важни разговори с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева и ръководството на Световната банка, г-н Троценбург и г-жа Бьерде. Всъщност, това са двете най-големи международни финансови организации. Увериха ни, че те ще продължат да подкрепят Украйна. По-конкретно, имаме споразумение с МВФ за стартиране на нова специална програма. Очакваме мисията в Украйна да започне работа още през октомври тази година, а програмата ще стартира през следващата година", заяви министър-председателят на Украйна Денис Шмигал по време на заседанието на кабинета.

Киев и МВФ започват разговори за възстановяването на Украйна след войната

Киев и МВФ започват разговори за възстановяването на Украйна след войната

Украйна ще иска 50 млрд. долара за покриване на бюджетният дефицит, причинен от войната

Министър-председателят отбеляза също, че въпросът за финансовата помощ е бил обсъден с новия британски премиер Лиз Тръс.

"Украйна ще получи 500 милиона долара от Великобритания за закупуване на газ, което допълнително ще укрепи нашата устойчивост през този отоплителен сезон", отбеляза Шмигал.

Той също така подчерта, че Украйна обсъжда плана за възстановяване на страната със своите западни партньори и повдига въпроса за ресурсите, необходими за качественото изпълнение на този план.

"До 500 милиарда долара руски активи са замразени на Запад. Ние лобираме за приемането на ново международно споразумение и поправки в националното законодателство на нашите партньори, така че руските замразени активи да станат основен ресурс за нашето възстановяване и европейски трансформация", подчерта министър-председателят.

Както беше съобщено, Украйна очаква да получи обявено официално финансиране от 12 милиарда долара до края на годината.

Припомняме, че през април президентът Володимир Зеленски заяви, че е провел разговори с Международния валутен фонд за осигуряването на финансова стабилност за страната и следвоенното възстановяване на Украйна.

Официални лица в Киев заявиха, че Украйна възнамерява да поиска от МВФ и страните от Г-7 50 млрд. долара за покриване на бюджетния дефицит, причинен от войната.