Новите правила за предотвратяване на износ на украински селскостопански продукти под официалните минимални цени ще започнат да действат най-рано през август, съобщи старши служител на министерството на земеделието на Украйна късно в сряда. Новият механизъм за експортни цени ще се прилага за пшеница, царевица, слънчогледово масло, соя, рапица и някои други селскостопански стоки, предава Ройтерс.

Войната с Русия разруши селскостопанския пазар в Украйна, което доведе до вътрешни покупки и износ на някои украински селскостопански продукти на изкуствено ниски цени, за да се избегнат данъци. Украинското правителство е разработило изчисления за установяване на минимални експортни цени за някои селскостопански стоки, за да увеличи приходите.

В съответствие с новите правила, минималните допустими експортни цени ще бъдат изчислени въз основа на данните от държавната митническа служба, като се вземат предвид условията на доставка за предходния месец и се използва 10% отстъпка. "Не очаквам това да стане преди август," каза заместник-министърът на земеделието Михайло Соколов по време на онлайн среща с анализатори и търговци.

Украинският парламент през май прие изменения в закон, които въвеждат новите правила, и Соколов каза, че законът ще влезе в сила на 1 юли. Той добави, че все още трябва да бъдат приети редица правителствени документи, за да се стартира механизмът за минимални цени, но не уточни точна дата, когато той реално ще започне да действа.

ЕС налага мита върху вноса на яйца от Украйна

ЕС налага мита върху вноса на яйца от Украйна

Комисията взе същото решение и по отношение на вноса на овесени ядки

След началото на войната през 2022 г. Украйна се възползва от специален механизъм, въведен за стимулиране на търговските потоци с ЕС, който е най-важният експортен пазар.

Съюзът обаче определи максимални обеми на внос, след като протести на фермерите в целия блок заклеймиха евтиния украински внос като нелоялна конкуренция.

Украйна готова на ограничения върху търговията си с ЕС, за да е спокойна Полша

Украйна готова на ограничения върху търговията си с ЕС, за да е спокойна Полша

Киев обаче настоява блокът да забрани вноса на руско зърно