Украинският президент Володимир Зеленски каза, че стартирането на пренос на електроенергия до Румъния е процес, който може да помогне на Европа да намали зависимостта си от Русия, съобщи "Ройтерс".

Коментара Зеленски направи във вчерното си видеообръщение в четвъртък, след като премиерът Денис Шмигал заяви, че износът е започнал по-рано през деня с обем от 100 мегавата - четири месеца след войната на Русия срещу Украйна.

Президентът каза, че началото на износа е "още една важна стъпка в нашето движение към Европейския съюз (ЕС)".

"Благодарение на украинската електроенергия, значителна част от руския газ, използван от европейските потребители, може да бъде заменен. Следователно, това не е само въпрос на приходи от износ за нас, а въпрос на сигурност за цяла Европа", каза Зеленски.

Украйна и ЕС започват търговията с ток от 30 юни

Украйна и ЕС започват търговията с ток от 30 юни

През март електропреносната система на Украйна спешно беше свързана с европейската мрежа

"Позволете ми да ви напомня, че свързването на страната ни с общата енергийна система на ЕС стана още след началото на войната. Сега Украйна прави неща, които някога изглеждаха невъзможни.

Украйна постигна споразумение в средата на март да се присъедини към Европейската мрежа на операторите на преносни системи (ENTSO-E) като наблюдател, след като нейната мрежа беше свързана с тази на ЕС.

ENTSO-E заяви тази седмица, че е приключила подготовката за първия износ от Украйна, заедно с електроенергия от бивша съветска Молдова, започвайки на 30 юни - използвайки междусистемна връзка с Румъния.

Скоро ще последва търговия с електроенергия по други междусистемни връзки между Украйна и Словакия и Украйна и Унгария, както и между Молдова и Румъния, се казва в съобщението. Групата каза, че общият търговски капацитет първоначално ще бъде определен на 100 MW в първата фаза.

В по-ранното си съобщение. премиерът Шмигал каза, че потенциалът на Украйна за износ на електроенергия към Европа може да достигне 2,5 гигавата.