Шарон Бившият съветник на Ариел Шарон Давид Спектор твърди, че израелският премиер е знаел за незаконното финансиране на избирателната си кампания, пише МигНюз.

Спектор разполага с аудиозапис, от който става ясно, че Шарон е бил много добре осведомен за източниците на даренията и лично е разпределял постъпващите средства по време на кампанията за избор на лидер на партията “Ликуд” през 1999 година.

Скандалът е за 25 хил. долара, постъпили по сметка на организацията “Шалом Йерушалим”, дарени от американски и европейски източници, както и за крупна сума от бизнесмен от ЮАР.

Според израелското законодателство изборните кампании не могат да бъдат финансира зад граница, както и има установена граница за сума, която може да бъде преведена от един дарител – това също е нарушено в случая с Шарон, коментира изданието.

Давид Спектор заявява също така, че Шарон и адвокатът му Дов Вайсглас са давали лъжливи показания пред държавния контрол. Премиерът е твърдял, че с финансиите са се занимавали двамата му синове и е той не е имал нищо общо с това. Припомня се, че държавният орган призна действията на Шарон за законни.

Според бившия съветник обаче полицията радполага с документи, чието публикуване може да доведе до оставката на Ариел Шарон.