Жътвата на царевица в Европейския съюз е в разгара си и досегашните резултати потвърждават мащабните щети от сушата, като анализаторите очакват реколтата от фуражно зърно да падне до 15 годишен минимум, предава Ройтерс.

Невижданата суша и последователни горещи вълни в Европа засегнаха царевицата и други зърнени култури по време на ключови летни етапи на растеж, а дъждовете през последния месец са твърде закъснели, за да спасят реколтата.

Миналия петък Европейската комисия намали прогнозата си за реколтата от царевица в ЕС до 55,5 милиона тона, присъединявайки се към други наблюдатели в прогнозата за най-ниския обем от 2007 г. насам.

Унгария може да се окаже най-засегната, като Министерството на земеделието тази седмица изчисли, че реколтата ще намалее наполовина спрямо миналата година до 3 милиона тона, повтаряйки очакванията на индустрията, че страната ще се превърне в нетен вносител.

ЕК очаква общият внос на царевица в ЕС през 2022/23 г. да достигне 21 милиона тона, което е четиригодишен връх. В момента темпът на вноса е почти двойно по-висок от миналия сезон, въпреки войната във водещия доставчик Украйна.

Във Франция, където се очаква най-ниското производство от три десетилетия, неполивните култури, които представляват две трети от засадената площ, са особено силно засегнати.

В Румъния, която се съревновава с Франция като най-големият производител на царевица в ЕС, реколтата също пострада, макар и в различна степен.

"Царевицата беше културата, която беше най-засегната от сушата тази година, въпреки че в районите, където успяхме да поддържаме температурния комфорт чрез напояване, добивите бяха добри", каза румънският министър на земеделието Петре Даеа пред Ройтерс.

Той не даде прогноза за производството, но каза, че реколтата трябва да покрие вътрешните нужди и да позволи намален износ.

В Италия индикациите сочат, че реколтата може да намалее с около 40% спрямо миналата година, каза Лоренцо Бацанам, главен икономист във фермерската група Coldiretti, добавяйки, че някои полета са били изоставени поради ограниченията на напояването заради сушата.

В Германия, където прибирането на реколтата е към своя край, добивите ще се окажат с около 19% до около 3,5 милиона тона, казват анализатори.

"До голяма степен е потвърдено, че горещата вълна и сушата това лято са намалили реколтата в Германия с около 600 000 тона", каза един анализатор.

Въпреки това ограниченото предлагане може да бъде частично компенсирано от трудностите в животновъдния сектор, които биха могли да ограничат общото потребление на фураж, добави анализаторът.

Добри новини може да дойдат от Полша, където някои анализатори твърдят, че производството на царевица надвишава миналогодишното, подпомогнато от увеличеното засаждане и умереното въздействие на сушата.

Източното Средиземноморие е особено застрашено от горещи вълни

Източното Средиземноморие е особено застрашено от горещи вълни

Очаква се повишаване на температурите с до 5 градуса до края на века