Руското правителство обсъжда с едрия бизнес доброволни еднократни вноски в бюджета, каза пред репортери първият вицепремиер Андрей Белоусов. Той подчерта, че мярката, която се разработва, не представлява увеличение на данъците, предава ТАСС.

По-рано изданието The Bell (признат за чуждестранен агент в Руската федерация), позовавайки се на източници, съобщи, че правителството е предложило на бизнеса да направи еднократно плащане към бюджета, което да събере 200-250 милиарда рубли (5-6,3 млрд. лв), а бизнесът вместо това е предложил увеличаване на данъка върху доходите с 0,5 процента за 2023 г) - до 20,5%. Белоусов не е назовал размера на вноските.

"Доброволна вноска от бизнеса, да, обсъжда се, еднократна вноска. Факт е, че финансовите резултати за миналата година бяха много добри и много компании, особено през първото полугодие, за първите три тримесечия , имаха силни положителни резултати. Сега тази тема се обсъжда, бих казал така", каза Белоусов. "Това не е увеличение на данъка. Има данък за свръхпечалбата, има такова понятие в данъчната практика като еднократно събиране на данъци. Този въпрос се работи в момента. Въпросът се разработва заедно с бизнеса, като говорим само за принос от големи компании.

Според предварителната оценка на Министерството на финансите, дефицитът на федералния бюджет през януари 2023 г. възлиза на 1,76 трилиона рубли (44 млрд. лв). Законът за бюджета предвижда дефицит за 2023 г. от 2,93 трилиона рубли (73,2 млрд лв).

Руската икономика е по-добре от очакваното, доволен Путин

Руската икономика е по-добре от очакваното, доволен Путин

Тя обаче вероятно се е свила с 2,5% през 2022 г.