Жените в ЕС все още печелят средно 16,4 % по-малко от мъжете, сочат данни, обявени от Европейската комисия по случай на Европейския ден на равното заплащане.

След като Европейската комисия го отбеляза за пръв път на 5 март 2011 г., това е вторият Ден на равното заплащане, организиран на европейско равнище. Тази обща за целия ЕС проява бележи броя на допълнителните дни, през които жените трябва да работят, за да се изравнят доходите им с тези на мъжете. Европейската комисия желае да повиши осведомеността относно тази разлика в заплащането на мъжете и жените в ЕС, пише Портал Европа.

Тазгодишният Ден на равното заплащане предшества Международния ден на жената - 8 март, като акцентът се поставя по-специално на работодателите.

Европейският ден на равното заплащане ни припомня дните и часовете, през които жените работят „безплатно" от 1 януари. Принципът на равното заплащане за еднакъв труд е залегнал в договорите на ЕС от 1957 г. насам. Крайно време е той да бъде прилаган на практика навсякъде", заяви г-жа Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието и заместник-председател на Комисията.

По последни данни разликата в заплащането на мъжете и жените в Европейския съюз е била средно 16,4 % през 2010 г. Те потвърждават тенденцията към леко понижение през последните години, когато този процент е бил около 17 % или по-висок. Процентът варира от около 2 % в Полша до над 27 % в Естония.