Най-малко 10 000 души са били убити досега в 18-месечната гражданска война в Йемен. Това съобщава „Ройтерс”, позовавайки се на информация от ООН.

Тези цифри доближават двойно изчисленията за повече от 6000 загинали за 2016 г., цитирани от официални лица и хуманитарни работници.

Новите данни са на базата на официална информация от медицински заведения в Йемен, обяви на пресконференция в столицата Сана хуманитарният координатор на ООН. Броят на загиналите може да се увеличи, тъй като в някои райони няма медицински заведения и хората често биват погребвани, без това да се регистрира официално.

От офиса по човешките права на ООН миналата седмица информираха, че 3799 цивилни са били убити в конфликта, като въздушните удари от водената от Саудитска Арабия коалиция са отговорни за около 60 % от смъртните случаи.

Конфликтът е разселил 3 млн. йеменци и е принудил 200 000 да търсят убежище в чужбина, обяви хуманитарният координатор. ООН има информация, че 900 000 от разселените възнамеряват да опитат да се върнат по домовете си. Координаторът подчерта, че това е голямо предизвикателство, особено в районите, където конфликтът продължава.

Около 14 млн. от 26-милионното население на Йемен се нуждаят от хранителни помощи, а 7 млн. страдат от продоволствена несигурност.

От ООН определиха хуманитарната ситуация в Йемен като трагична.