Над 10 000 души се събраха на демонстрация в Багдад, искайки обединено иракско правителство, което да даде повече власт на сунитите и на светските шиити.

Не на сунитите и Не на шиитите, Да за национално обединение, скандираха иракчаните.

Те обвиниха иракския кабинет във фалшификации на изборите.

Ние протестираме срещу изборните измами. Ние искаме да попитаме правителството и Изборната комисия къде отидоха нашите гласове. Кой ги открадна?, заявява 45–годишният Абдул Хамид Раза.

Фракциите на сунитските араби и на светските шиити отправят обвинения за фалшифициране на изборите и изискват нови избори в Багдад и в някои провинции, както и разглеждането на над 1500 жалби от граждани.

В противен случай заплашват, че ще бойкотират законодателната власт, предава АП.

Междувременно станаха известни резултатите от предварително проведените три дни преди определената дата парламентарни избори, в които взеха участие войници, затворници, хоспитализирани болни, както и иракчаните в чужбина.

Данните сочат, че Коалицията на кюрдските партии и основният “Шиитски религиозен блок” са спечелили една трета от гласовете.

Окончателните резултати от парламентарните избори ще станат известни след една седмица, съобщиха от Избирателната комисия.