За четирите години след атентатите от 11 септември терористи са се опитали да атакуват Лондон 10 пъти.
Това съобщи вчера кметът на британската столица Кен Ливингстън, като подчерта обаче, че тези опити не са били организирани и не са били част от международен заговор, пише британският вестник “Гардиън”.

Ливингстън обяви, че осем от атаките са били предотвратени в периода между атентатите в САЩ и взривовете в Лондон през юли.

След нападенията в британската столица от 7 юли са направени още два неуспешни опита, един от които е и опитът за тяхното повторение само две седмици по-късно.

В интервю Би Би Си радио 4 Ливингстън не посочи никакви допълнителни детайли за опитите за атентати и от неговата канцелария пренасочиха въпросите на журналистите към лондонската полиция.

Той обаче отхвърли версията, че става дума за добре организиран международен заговор срещу британската столица, както твърдяха някои министри и полицаи, лобиращи за разширяване на правомощията на правоохранителните органи.
Основно може да се говори за дезорганизирани и неголеми групи недоволни хора, посочи лондонският кмет.

Полицията от своя страна не прояви голямо желание да публикува статистиката и датите на предотвратените атентати от съображения за сигурност, се посочва в публикацията, цитирана от електронното издание NEWSru.

Припомняме, преди два месеца американският президент Джордж Буш обяви, че през последните 4 години са предотвратени 10 заговора на “Ал Кайда”, три от които срещу британски обекти.