Служители на грузинското министерство на вътрешните работи са задържали 11 души по време на митинг пред парламента в Тбилиси, съобщиха от министерството.

От министерството съобщиха, че протестиращите са хвърляли по полицаите различни тежки предмети, включително камъни и бутилки. Един служител на Министерството на вътрешните работи е бил ранен, а автомобил, принадлежащ на министерството, също е бил повреден, съобщи AP.

В доклада се подчертава, че Министерството на вътрешните работи е използвало специални средства, по-специално т.нар. лютив спрей, за да предотврати физическа конфронтация.

Организаторите на протеста заявиха в разговори с журналисти, че възнамеряват да се съберат пред сградата на парламента и в сряда.

Гражданските протести започнаха отново в началото на месеца, след като управляващият блок в Грузия "Грузинска мечта" започна да придвижва в парламента отново законопроекта. Преди една година същото законодателство бе стопирано, след като също предизвика вълнения и недоволство. Както и миналата година в грузинския парламент се стигна до бой заради закона, така и тази година депутати влязоха в сблъсък.

ЕС критикува, а Русия защитава закона за "чуждестранните агенти" на Грузия

ЕС критикува, а Русия защитава закона за "чуждестранните агенти" на Грузия

Ще предизвика ли законопроектът нови масови протести?

Протестът беше организиран във вторник от представители на опозиционните сили, които протестират срещу приемането на закона "За прозрачност на външното влияние", който по руски модел предвижда регистрация на чуждестранните агенти - организации, които се финансират от чужбина. 

В акцията се включиха и представители на различни неправителствени организации, които получават субсидии от чужбина.

Очаква се президентът на Грузия Саломе Зурабишвили да наложи вето на спорния закон, но това само би отложило неговото приемане.

Критиците го сравняват с руски закон от 2012 г., който оттогава непрекъснато се разширява и се използва за репресии срещу руското гражданско общество и независимите медии. Те смятат закона за символ на авторитарна промяна в Грузия.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) заяви че законът нарушава правата на групите, определени като такива, и нареди на Русия да плати на много от тях компенсации.

Посланикът на Европейския съюз в страната Павел Херчински предупреди, че законодателството е "несъвместимо" с ценностите на ЕС, към който Грузия иска да се присъедини, и приемането му може да се окаже пречка за членството на страната.

Хиляди грузинци казаха "не" на Закона за чуждестранните агенти

Хиляди грузинци казаха "не" на Закона за чуждестранните агенти

Докато в парламента депутатите стигнаха до бой