Най-вероятно ислямски екстремисти са атакували армейски контролно-пропускателен пункт на Синайския полуостров в Египет, убивайки 12 войници и ранявайки други осем, съобщават официални представители на силите за сигурност, както и медицински лица, цитирани от "Асошиейтед прес".

Уточнява се, че нападението е извършено на около 80 км източно от Суецкия канал близо до град Бир ел Абд, където ранените са били откарани за лечение, преди да бъдат транспортирани до град Ел Ариш на изток.

Отбелязва се, че е избухнала престрелка, след като екстремистите са открили огън по КПП-то с картечници и по-леки оръжия. Официалните лица, които са пожелали да останат анонимни, тъй като не са били упълномощени да говорят пред медиите, не са посочили колко жертви са дали нападателите.

Засега никой не е поел отговорност за атаката, която носи отличителните белези на местното подразделение на ДАЕШ ("Ислямска държава"). Наречена "Емирство Синай", групировката води бунт срещу египетската държава в стратегическия регион, граничещ с Израел и Ивицата Газа, която е контролирана от "Хамас".

По-късно от египетското военно министерство обявиха, че са били ликвидирани 15 терористи, които са нападнали КПП-то. 

По предварителна информация нападателите са били от заклелата се във вярност на ДАЕШ групировка "Бейт ал Макдис".