Хиляди привърженици на шиитския духовник Моктада ал Садр проникнаха в укрепената правителствена зона на Багдад и нахлуха в парламента в събота за втори път тази седмица, предизвиквайки ескалация на политическото напрежение. Най-малко 125 души са ранени, съобщи Reuters.

Преди да нахлуят в парламента, протестиращите събориха бетонни бариери и навлязоха в Зелената зона, в която са разположни правителствени сгради и чуждестранни мисии.

Аналогичен случай имаше и в сряда, но този път според изявление на здравното министерство на Ирак най-малко 125 души са ранени - както от протестиращите, така и от полицията.

US посолството в Ирак атакувано с 4 ракети

US посолството в Ирак атакувано с 4 ракети

През този месец бяха извършени няколко опита за атаки срещу американски обекти

Поддръжниците на Садр хвърляха камъни, а полицията използва срещу тях сълзотворен газ и шокови гранати.

Партията на Садр спечели изборите в Ирак през октомври, но той изтегли своите 74 депутати от парламента, след като не успя да състави правителство.

Оттогава Садр изпълнява заплахите си да предизвика разнмирици, ако парламентът се опита да одобри правителство, което той не харесва, заявявайки, че то трябва да бъде свободно от чуждестранното влияние и корупцията, които измъчват Ирак от десетилетия.

Привържениците на Садр скандираха срещу опонентите му, които към момента се опитват да съставят правителство.