Полицията е арестувала най-малко 13 души и е иззела метални пръти, спрейове и други оръжия при протести на крайнодесни групи и контрадемонстрации на антифашисти в американския град Портланд, съобщава "Асошиейтед прес".

Стотици протестиращи от крайната десница и антифашистки контрадемонстранти се събраха в центъра на Портланд, щата Орегон.

Властите затвориха мостове и улици, за да се опитат да разделят вражески настроените една към друга групи, като сблъсъците до голяма степен са били предотвратени.

"Това беше динамично събитие с демонстранти, които често се преместваха от една част на града в друга", коментира кметът Тед Уилър по време на пресконференция.

Към ранния следобед тамошно време повечето крайнодесни групи са били напуснали района през моста в центъра. Полицията е използвала служители на мотоциклети, които са били с екипировка за борба с безредици, за да попречи на облечените в черно и носещи маски и каски антифашисти да ги последват.

Но стотици хора са останали в центъра и в близките улици, като е имало сблъсъци през целия ден. Полицията е обявила събиране на предимно леви протестиращи близо до сградата на съда като "гражданско нарушение" на обществения ред и е разпоредила на хората да напуснат.

Говорителят на местната полиция посочи, че в един момент по улиците е имало около 1200 души, но този брой е спаднал в течение на деня.

Шестима души са получили леки наранявания.

От полицията уточниха, че са иззели оръжия, включително щитове, от множество групи, докато са се събирали по течението на река Уиламет, която преминава през града.