13 техники за разпит са в центъра на изнесения от Комисията по разузнаване на американския Сенат доклад за използваните от ЦРУ брутални тактически методи за изтръгване на информация от задържани заподозрени терористи след 11 септември 2001 година, съобщава АП.
Методите са включени в мемо на правосъдното министерство до ЦРУ на 30 май 2005 година.

Първият метод е удари в областта на корема. Целта е да се все е в задържания страх и отчаяние, да се накаже поведение или да се унижи задържаният. Разпитващият е на една крачка разстояние от стомаха на затворника и го удря с външната част на ръката. Също с изправени пръсти в корема. ЦРУ е използвало техниката преди 2004 година без одобрението на правосъдното министерство.

Вторият е свързан с хващане на затворника в областта на главата или врата от разпитващия, за да му привлече вниманието.

Вкарване на задържания в подобно на сандък или гардероб е третият метод. Жертвата трябва да стои в тясното пространство изправена в продължение на 18 часа или в сандък, в която се е свила в продължение на 2 часа. Понякога са пускани и насекоми.

Хранителен режим - техника, която включва преминаване от твърда храна към течна.

Следващият метод е свързан с държане главата на затворника, за да не може да мърда.

Шестият е свързан с удари по главата, но с пръсти.

Седмият метод е оставяне на задържания гол в изправено положение с часове.

Осмият се отнася до поставяне на тялото на жертвата в стресова позиция. Целта е да се създаде неудобство и напрягане на мускулите.

Следващият използван от ЦРУ метод се отнася до неразрешаване на жертвите да спят. Някои от заподозрените терористи са държани по 180 часа без сън, често в изправено положение или стресова за тялото позиция. Понякога задържаните са били карани да държат ръцете си над главата. Най-малко петима от заподозрените терористи са имали халюцинации. Арсала Кан е халюцинирал след 56 часа в изправено положение без сън през октомври 2003 година.

Десетият метод е свързан с държане на жертвата с лице до стена в изправено положение, а единадесетият е удряне на задържаните в стена.

Предпоследният метод е „уотърбординг" - върху лицето на човек се поставя кърпа и върху нея тече вода, по този начин разпитваният има усещането за давене. Според доклада на Сената техниката водела до конвулсии, повръщане и спазми. Тази техника е подлагана близо 200 пъти на двама задържани.

Последната техника се отнася до обливане на жертвата с екстремно студена вода или потапяне в ледена вана.