Днес се навършват 20 години от клането в Сребреница.

През юли 1995 година в босненския град за няколко дни са избити 8000 мюсюлмански мъже и момчета. Отговорността за това беше хвърлена върху босненските сръбски военни, ръководени от Ратко Младич.

Общо около 100 хил. души, в голямото си мнозинство босненски мюсюлмани, са загинали във войната в Босна в периода между 1992 и 1995 г. по време на разпадането на социалистическа Югославия.

Сръбските власти арестуваха през март 7 души, заподозрени в участие в клането в Сребреница в Босна през 1995 г. Това са първите подобни арести в бившата югославска република за най-голямото зверство в Европа след Втората световна война.

Мъжете, арестувани на няколко места в Сърбия, са обвинени за екзекуцията на повече от 1000 бошняци (босненски мюсюлмани) в склад в покрайнините на Сребреница, където са убити повече от 8000 мюсюлмански мъже и момчета, след като босненските сръбски сили го завладяха през юли 1995 г.

Съдът на ООН определи, че клането в Сребреница, извършено в рамките на няколко дни, представлява геноцид.

Днес Босна ще отбележи с мероприятия тъжната годишнина.

В началото на месеца, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че случилото се в Сребреница продължава да тежи на съвестта на международната общност, а и на представляваната от него институция, тъй като тя се е провалила в изпълнението на отговорностите си.

Русия наложи вето в ООН за внесената от Великобритания проекторезолюция, признаваща клането в Сребреница за геноцид.

Други четири страни - Ангола, Китай, Нигерия и Венецуела се въздържаха по време на гласуването

За проекторезолюцията гласуваха десет члена на Съвета за сигурност на ООН.

Русия и Китай предложиха да не се подлага проекторезолюцията на гласуване заради явните разногласия между постоянните членове.

Разногласията по текста възраждат разделението от балканските войни, когато Русия подкрепяше етническите сърби и Сърбия, докато западните държави подкрепяха босненските мюсюлмани и Хърватия.