Около 3 500 мигранти от Централна Азия, Близкия изток и Северна Африка са се опитали да влязат нелегално в страните от Европейския съюз (ЕС) през Русия и Беларус през 2021 г.

Това съобщи първият заместник-директор на ФСБ - началникът на Граничната служба на ФСБ на Русия генерал от армията Владимир Кулишов в интервю за "Российская газета" в навечерието на Деня на граничната охрана.

Според него броят на опитите за незаконно пресичане на границата не намалява.

С 22% е скочил броят на нелегалните мигранти в ЕС през 2021 г.

С 22% е скочил броят на нелегалните мигранти в ЕС през 2021 г.

За миналата година те са близо 700 000

Той отбеляза, че, наред с други неща, е регистрирано увеличаване на броя на опитите за нарушаване на държавната граница от имигранти от Афганистан и Куба, които се опитват да влязат нелегално в страните от ЕС транзитно през територията на Русия. "През 2021 г. са открити около 450 такива нарушения, което е три пъти повече от предходния период", каза Кулишов.

Около 250 привърженици на украински националисти са идентифицирани сред бежанците от Украйна, които се насочват към Русия, каза Кулишов.

"Поради нарастващата военна опасност и влошаващата се хуманитарна ситуация в Донбас потокът от бежанци от Украйна се е увеличил значително. От средата на февруари повече от 1 милион 200 хиляди руски и украински граждани са били допуснати в Руската федерация. Под под прикритието на бежанци, десни радикални и националистически елементи се опитват да влязат в страната ни, включително и участвали във военни действия", отбеляза Владимир Кулишов.

По думите му руските граничари, заедно със служители на териториалните служби за сигурност и подразделения на Националната гвардия, "са идентифицирали около 250 лица от тази категория в потока от бежанци".

Украйна осъди хода на Кремъл за даване на руски паспорти на украинци от окупираните земи

Украйна осъди хода на Кремъл за даване на руски паспорти на украинци от окупираните земи

Това е опит украинците да бъдат принудени да сменят гражданството си

Руските граничари отбелязват увеличаване на новите заплахи от украинската страна на границата от 2014 г., през което време са предприети 40 антируски действия, каза Кулишов.

"От 2014 г. до февруари т.г. украинската страна предприе над 40 антируски действия на държавната граница. През този период руските гранични служители, съвместно с териториалните служби за сигурност, подразделения на въоръжените сили и Националната гвардия, са спрели. над 120 провокации срещу граждани на Руската федерация, както и съдилища и други руски икономически субекти във водите на Черно и Азовско море", каза Кулишов.

Освен това се е засилил дейността на престъпните групи, свързана с организиране на канали за контрабанда на оръжия и боеприпаси през границата, стоки с двойна употреба, горива и смазочни материали и потребителски стоки. По думите на Кулишов от 2014 г. поради действията на украинската страна за този район се формира списък с нетрадиционни заплахи за сигурността на границите.