3 хиляди терористи от „Ислямска държава" и други екстремистки организации са напуснали Сирия в посока Йордания заради подновена офанзива от сирийската армия, подкрепена от руски въздушни удари. Това заяви военен представител пред РИА „Новости", цитиран от RT.

„Най-малко 3 хиляди екстремисти от „Ислямска държава", ал Нусра и Джаиш ал Ярмук са заминали за Йордания. Те се страхуват от предприетите от сирийската армия действия по всички фронтове и от руските въздушни атаки", поясни източникът.

Представителят добави, че в неделя сирийската армия е провела няколко атаки срещу „Ислямска държава" и „Фронта ал Нусра" в предградия на Дамаск, а също така в провинции в Дейр ез Зор и Хомс.

В Дейр ез Зор 160 екстремисти са убити при атака на армията, имаща за цел изтласкване на екстремистите от няколко района.

Сирийският информационен министър Омран ал Зуби обяви, че руската военна операция е провокирала силна реакция от терористичните групи.

Руските въздушни атаки доведоха до остри съобщения от терористични групи и техните поддръжници. В същото време терористичните групи нищо не казаха, когато водената от САЩ коалиция провежда операцията, изтъкна министърът. По думите му американските удари не са ефективни.