Днес държавите от Балтика отбелязаха 30-годишнината от безпрецедентната акция за свобода "Балтийски път", при която над 2 милиона души от Латвия, Литва и Естония се хванаха за ръце и образуваха редица от Вилнюс до Талин. Така те изразиха решимостта си за освобождаване от съветската окупация. Докато хората са държаха за ръце - на днешния ден преди три десетилетия, звучеше песента "Балтика се пробужда", напомня радио "Свободна Европа".

Никога преди или след този ден в Европа не е имало подобен израз на стремежа към свобода.

Масовата мирна акция на гражданите влез в книгата "Гинес" като най-дългата жива верига в историята, както и в списъка на ЮНЕСКО за световната памет.

Днес страните отбелязаха и 80-ата годишнина от руско германския пакт Молотов-Рибентроп, довел до най-кръвопролитната война в Европа.

Почетохме жертвите на тоталитаризма

Почетохме жертвите на тоталитаризма

23 август е определен от Европарламента…

Министрите на външните работи на Латвия, Литва, Естония, Полша и Румъния излязоха с общо изявление, в което призоваха правителствата на всички страни да не забравят престъпленията на нацизма и сталинизма и да се стремят те никога да не се повторят.

"Паметта за жертвите ни кара да се стремим към постигането на историческа справедливост, като продължаваме научните изследвания и информираме обществеността за тоталитарното наследство на Европейския континент." - се казва в обръщението.

Латвия, Литва, Естония, Полша и Румъния са решени да продължат работата си с европейските партньори и с други страни по света, за да се противопоставим на кампаниите за дезинформация и опитите да се манипулират историческите факти." - се казва в документа.