Експертите от световната организация, натоварена с унищожаването на химически оръжия, разследват съобщения, че токсични оръжия са използвани 45 пъти в Сирия от края на миналата година. Това обяви шефът на организацията, цитиран от Агенция "Франс прес".

Генералният директор Ахмед Узумчу обяви, че има огромен списък от твърдения за използването на токсични оръжия, докладвани на оперативния център на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) към ООН.

Идлиб е бил обгазен със зарин

Идлиб е бил обгазен със зарин

Обгазяването послужи за претекс

Във втората половина на 2016 г. 30 различни инцидента и от началото на тази година още 15 инцидента, така че 45, обяви той пред журналисти, изброявайки списък от няколко страници, който предпочете да запази в тайна. Те включват атаката със зарин от 4 април в контролирания от бунтовниците град Хан Шейхун, при която бе съобщено за смъртта на 88 души, включително 31 деца.

"Всички тези твърдения са записани от нашите експерти, които следят това всеки ден от нашия оперативен център", допълни Узумчу.

Организацията за забрана на химическите оръжия в момента се опитва да гарантира, че е достатъчно безопасно, за да изпрати екипа си за установяване на фактите в града за по-нататъшни анализи. Миналата седмица Ахмед Узумчу обяви, че безспорни резултати от тестовете от лаборатории на организацията на проби, взети от жертвите, показват, че е използван газ зарин или подобна субстанция.

ООН: В Сирия е бил използван зарин

ООН: В Сирия е бил използван зарин

Преди две години сирийският президент

Правителството на сирийския президент Башар ал-Асад вече декларира, че ще подкрепи мисията, всъщност те ни поканиха да отидем през Дамаск, допълни Узумчу.

"Проблемът е, че този район е контролиран от различни въоръжени опозиционни групи, така че е нужно да сключим някои споразумения с тях, за да гарантираме временно спиране на огъня, което разбираме, че сирийското правителство желае да направи", посочи още Ахмед Узумчу.

"Ако постигнем всичко това, ще разположим екип. Екипът е готов, имаме доброволци", коментира още той.

Ахмед Узумчу също потвърди, че Организацията за забрана на химическите оръжия, която е базирана в Хага, смята, че джихадисти от "Ислямска държава" са използвали сяра близо до Мосул миналата седмица.