Израелските сили в петък удариха Рафах в южната част на Газа, убивайки най-малко 45 палестинци, при сражения с бойците на "Хамас", съобщава "Ройтерс".

Израелците изглежда се опитват да завършат превземането на Рафах, който граничи с Египет и е център на израелско нападение от началото на май.

Танковете нахлуваха в западната и северната част на града, като вече бяха превзели източната, южната и централната част.

Боевете накараха още повече хора да напуснат града, който преди няколко месеца приютяваше повече от милион разселени хора.

Министерството на здравеопазването в Газа съобщи, че най-малко 25 палестинци са били убити в Маваси в западен Рафах и 50 са ранени. Палестинците казаха, че танков снаряд е ударил палатка, в която са настанени разселени семейства.

Израелските военни казаха, че инцидентът се проверява.

"Първоначалното проведено разследване предполага, че няма индикации, че е нанесен удар от Израелските сили в хуманитарната зона в Ал-Маваси", се казва в съобщението.

По-рано военните казаха, че техните сили провеждат "прецизни, базирани на разузнаване" действия в района на Рафах, където войските са участвали в близък бой и са открили тунели, използвани от екстремистите.

През изминалата седмица военните казаха, че войските са атакували университет, който е служил за щаб на Хамас, откъдето екстремистите са стреляли по войници и са открили оръжия и варелни бомби. Не е посочено името на университета.

В района на Нусейрат в централната част на Газа военните казаха, че войници са убили десетки екстремисти през изминалата седмица и са открили оръжеен склад, съдържащ минохвъргачни бомби и военно оборудване, принадлежащо на Хамас.

Някои жители казаха, че израелската атака срещу Рафах се е засилила през предходните два дни и че звуците от експлозии и стрелба почти не са спрели.

С танкове и самолети Израел настъпва по-надълбоко в Рафах

С танкове и самолети Израел настъпва по-надълбоко в Рафах

Осем души са убити

Повече от осем месеца след началото на войната в Газа напредъкът на Израел сега е съсредоточен върху двете последни области, които неговите сили все още не са превзели: Рафах в южния край на Газа и района около Дейр ал-Балах в центъра.

"Целият град Рафах е зона на израелски военни операции, каза Ахмед Ал-Софи, кметът на Рафах, в изявление, предадено от медиите на Хамас в петък. Градът преживява хуманитарна катастрофа и хората умират в палатките си заради израелските бомбардировки.

Софи каза, че в града не функционира медицинско заведение и че останалите жители и разселените семейства нямат минималните дневни нужди от храна и вода.

Палестинските данни и данни на ООН показват, че по-малко от 100 000 души може да са останали в далечната западна част на града, който е приютявал повече от половината от 2,3-милионното население на Газа преди началото на израелското нападение в началото на май.

В близкия Хан Юнис израелски въздушен удар в петък уби трима души, включително баща и син, казаха медици.

Успоредно с това израелските сили продължиха нов натиск обратно към някои предградия на град Газа в северната част на анклава, където се биеха с водените от Хамас екстремисти.

В петък израелски въздушен удар срещу общинско съоръжение в град Газа уби петима души, включително четирима общински служители, съобщиха от Гражданската служба за извънредни ситуации на територията. Спасителните екипи претърсваха развалините за още изчезнали жертви.

В близкия лагер израелски въздушен удар по къща уби най-малко седем души.

Израел напредва в Рафах, 17 палестинци загинаха при  удари в Централна Газа

Израел напредва в Рафах, 17 палестинци загинаха при удари в Централна Газа

Израелските военни твърдят, че атакуват само палестински бойци

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) съобщи, че офисът му в Газа е бил повреден, когато тежкокалибрени снаряди са паднали наблизо, в район, където стотици разселени палестинци живеят на палатки.

"Този ​​тежък инцидент със сигурността е един от няколкото през последните дни; преди това заблудени куршуми са достигнали до структури на МКЧК, каза организацията в публикация на X в петък. Осъждаме тези инциденти, които излагат на риск живота на хуманитарни работници и цивилни.

Наземната и въздушната кампания на Израел беше задействана, когато екстремисти, водени от Хамас, нахлуха в Южен Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души и завладявайки повече от 250 заложници, според израелски данни.

Офанзивата остави Газа в руини, уби повече от 37 400 души.

Военните действия в Рафах продължават въпреки обявените паузи за помощи

Военните действия в Рафах продължават въпреки обявените паузи за помощи

Все още нищо не се е променило, посочи генералният комисар на UNRWA Филип Лазарини