Гърция е парализирана от 48-часова обща стачка. Стачката с масови демонстрации е провокирана от факта, че правителството е внесло за гласуване спорния проектозакон по експресната процедура, определена от опозиция и синдикати като преврат.

От тази сутрин пристанищните работници са блокирали портовете. Морският транспорт към островите е прекратен напълно до вторник, съобщава кореспондентката на БНР в Гърция.

По нейна информация с извънредни фериботи туристическите агенции са успели да върнат част от туристите през нощта. Други търсят самолетни връзки.

Припомняме, че 500 български туристи са блокирани на остров Санторини. Част от тях са настанени в хотел, стопанисван от българка. Нашенците ще могат да отплават най-рано в 6.00 часа във вторник.

Български туристи са блокирани на Санторини

Български туристи са блокирани на Санторини

500 българи остават там заради стачката на фериботите

От днес до понеделник няма да се движи нито един влак. В стачка са и държавните служители. Журналистите ще стачкуват днес и утре, за да може да информират за гласуването на закона в неделя. То ще бъде кризисно за управляващите.

Двудневна стачка бе обявена официално от синдикатите. В неделя ще се проведе и запланувана преди дни стачка. По тази причина протестите ще бъдат удължени поне за три дни.

С трактори към Атина са тръгнали фермери. Те планират да протестират пред парламента.

Правителството, опозиция и синдикати стигнаха до сблъсък заради увеличаването на данъците и пенсионната реформа. Заради неоправданите очаквания на гърците, коалицията на Алексис Ципрас губи обществена подкрепа. Ако гласуването в неделя е неуспешно, правителството ще хвърли оставка.