гробищеjо в Колвил сюр мер Франция никога няма да забрави дълга си към Америка и към съюзниците, които освободиха Европа, заяви на възпоменателната церемония на американското военно гробище в Колвил сюр мер френският президент Жак Ширак, цитиран от АФП.

С тази церемония при небивали мерки за сигурност, започнаха юбилейните чествания по повод 60-та годишнина от съюзническия десант в Нормандия и откриването на втори фронт по време на Втората световна война.

Кулминацията на честванията ще бъде международната възпоменателна церемония в Ароманш следобед, в която ще участват 20 държавни и правителствени ръководители.
За първи път е поканен и германския държавен ръководител, което даде повод Герхард Шрьодер да зaяви преди дни, че това е най-яркото доказателство, че Европа е извървяла пътя си към обединението.

6 юни 1944 Гробището в Колвил сюр мер се намира на хълм над знаменития плаж Омаха, където в ранното утро на 6 юни 1944 г. 34 000 американски войници извършват десант.

Пред целия американски народ искам да изразя посланието на Франция - послание за приятелство и братство, признателност и благодарност, добави Ширак.

Франция бе първият приятел на САЩ в света, каза по време на церемонията президентът на САЩ Джордж Буш, визирайки подкрепата, оказана от Франция на американците по време на войната за независимост срещу англичаните в края на 18-ти век.
Нашият велик съюз, създаден през Втората световна война е силен и необходим и днес, каза още Джордж Буш, цитиран от Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин, който по-рано днес пристигна за тържествата в Нормандия, отправи послание към ветераните от страните-съюзнички от антихитлеристката коалиция.

Путин изрази своята и на руския народ "огромна и искрена благодарност" за историческия подвиг на ветераните.
Откриването на втория фронт се оказа основен принос в нашата обща победа, заявява Путин в посланието.
Вие, заедно с воините от Червената армия, до край изпълнихте своя дълг, разгромихте агресора и върнахте на европейските народи мира и свободата.