Около 7 хил. души от над 50 въоръжени отряда на опозицията за последните два месеца са свалили оръжието си и са се присъединили към споразумението за примирие в Сирия, съобщи пред журналисти официалният представител на Министерството на отбраната Игор Конашенков, предаде ТАСС.

"Тези цифри не са окончателни, доколкото благодарение на трудностите и смъртните опасностите дейността на представителите на сирийските власти е в процес на примирие и набира скорост. В допълнение на тази важна роля за стабилизиране на ситуацията в самата Сирия, то (споразумението - б.р.) се явява като катализатор на преговорите в Женева", подчерта Конашенков.

През миналата седмица председателят на руския център по примирение в Сирия Сергей Кураленко съобщи, че към режима за прекратяване на бойните действия са се присъединили 52 въоръжени формирования с обща численост 6,5 хил. души.

Режимът на прекратяване на огъня в Сирия действа от 27 февруари. Той не се подкрепя от групировката "Ислямска държава" и "Джебхат ан-нусра", а така също и от другите организации, признати за терористични от Съвета за сигурност на ООН.

Радикалната ислямска групировка "Джебхат ан-Нусра" ("Фронт на победата"), свързана с терористичната мрежа "Ал-Кайда", е създадена през 2011 година на територията на Сирия. Основната цел на "Джебхат ан-Нусра" е сваляне на президента Башар Асад и последвало създаване на ислямско емирство на територията на Сирия. На 29 декември Върховният съд призна "Джебхад ан-Нусра" за терористична органиация и забрани нейната дейност в Русия.