Сирийският национален съвет се признава за легитимен представител на всички сирийци и основният посредник между опозицията и международната общност.

Това пише в заключителна декларация на конференцията "Приятели на Сирия", която се провежда днес в Истанбул. В текста се посочва също, че сирийският президент Башар Асад не разполага с неограничено време, за да спре насилието в страната.

Външните министри на повече от 70 западни и арабски страни се срещат в турския град Истанбул за преговори, които имат за цел увеличаване на натиска над режима в Сирия и осигуряване на повече подкрепа за опозицията в размирната държава.

Втората конференция „Приятели на Сирия" последва последния призив на въстаналите срещу президента Башар ал Асад за подпомагане на въоръжаването на бунтовниците. Сред участниците в срещата са американският държавен секретар Хилъри Клинтън и ръководството на Сирийския национален съвет, смятано за политически представител на голяма част от опозицията.

България е представена от министъра на външните работи Николай Младенов.

В началото на срещата турският премиер Реджеп Таийп Ердоган заяви, че международната общност е длъжна да реагира в Сирия. Отказваме да приемем ситуация, при която танкове се целят в жени и деца, посочи той.

Бунтовниците в Сирия ще получават заплати
Още...

Ердоган изтъкна, че според международните организации репресиите са отнели живота на 9000 души. Но аз твърдя, че жертвите са много, много повече, подчерта той. Турският премиер допълни, че е решаващо международната общност да говори в един глас.
Посланието, което искаме да отправим към сирийския режим е много ясно, много точно - кръвопролитието трябва да спре, обяви Ердоган.

Той допълни още, че Турция защитава правото на законна отбрана на сирийците.

Ако Съветът за сигурност на ООН се въздържи от поемането на отговорност, то международната общност няма да има друг шанс освен да приеме правото на сирийците на самозащита, каза Ердоган.

По думите на Ердоган обещанията, дадени от сирийския режим на специалния пратеник на ООН Кофи Анан към президента Башар ал Асад, до сега не са спазени. Непременно трябва да попречим на Асад да превърне това в стратегия за печелене на време, категоричен бе турският премиер.

По-рано лидерът на опозиционния Сирийски национален съвет Бурхан Галиун заяви, че организацията, която представлява той, настоява за сериозни действия. Сирийският режим неизбежно ще падне, не отлагайте катастрофата, обърна се той към участниците в срещата, цитиран от Ал Джазира. Опозицията е обединена, сега е време да действате и да я подкрепите, продължи Галиун.

Сирийският външен министър Джихад Макдеси обяви пред сирийската държавна телевизия малко преди срещата в Истанбул, че „битката за свалянето на режима" е приключила. Нашата цел сега е осигурим стабилност и перспектива за реформи и развитието на Сирия, включително предпазване от саботаж на желанието за реформи, допълни той.

Всички групи от опозицията да застанат зад представения днес от Сирийския национален съвет "План за преход в Сирия". За това призова днес външният министър Николай Младенов на срещата на групата държави "Приятели на Сирия" в Истанбул, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Подробният план на Сирийския национален съвет ясно отчита, че правата на всички етнически и религиозни групи трябва да се спазват, затова България ще съдейства на Сирийския национален съвет да убеди онези страни, които все още са на друго мнение, информира Младенов. Той посочи трите главни посоки, в които ЕС и международната общност трябва да работят: да помогнат за консолидирането на опозицията, да затегнат санкциите и спрат всички финансови потоци към режима в Дамаск, както и да се предотврати хуманитарната трагедия.