Около 8000 имигранти и бежанци пристигнаха в Германия през последните дни - последна спирка от дългото и изтощително пътуване, съобщихга световните информационни агенции. Вчера вечерта около 6000 души пристигнаха в Мюнхен и тази сутрин към тях се присъединиха към други 2000 бягащи от зони на конфликти и търсене на по-добър живот.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви по-рано, че няма законови ограничения колко търсещи убежище може да приеме Германия.  Германия няма да спре никой, който търси убежище, обяви тя. Хиляди мигранти отчаяно искат да напуснат Унгария и да се насочат на запад към Германия и Австрия, не подават молби за убежище в други държави, тъй като се страхуват, че според правилата ще бъдат връщани там.

Германски официални представители прогнозират, че около 800 000 мигранти могат да пристигнат до края на годината. Много от тях са бежанци, бягащи от войната и преследването в Сирия, Ирак и Еритрея.

На фона на готовността на Германия да приеме потока от чужденци и помощта, която оказа Австрия, Унгария остава твърдо на позициите си, че няма да допусне тези хора да останат за постоянно. Премиерът Виктор Орбан заяви, че ще изпрати амията по границата със Сърбия, след като по-рано охраната там бе подсилена със строежа на стена, заради която Будапеща бе остро критикувана и от властите в Белград. Към Европа идват на 150 000, не 500 000, а десетки милиони, тъй като потокът е безкраен.

Припомняме, в Унгария настъпи хаос заради пристигането на хиляди бежанци. Те бяха качени на влакове, за да бъдат извозени до Австрия, но впоследствие бяха свалени и отведени в лагер. Част от тях избягаха от лагера. Много бежанци тръгнаха пеша към Австрия.