Девет удара по силите на противника и военната му техника е нанесла през денонощието авиацията на Силите за отбрана на Украйна. Това се казва в доклада на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна към 18:00 часа на 29 ноември, публикуван във "Фейсбук" и цитиран от "Укринформ".

Противникът продължава предислокацията на личен състав и бойна техника за попълване на претърпелите загуби и формиране на нови подразделения и части. Той е нанесъл ракетен удар по цивилни обекти в село Кившаривка, Харковска област, 26 въздушни удара и 10 РСЗО по позиции на украинските войски.

Все още съществува заплаха от вражески ракетни удари по критични инфраструктурни обекти в дълбочина на територията на Украйна.

Ситуацията във волинското и полиското направление не се е променила съществено и не са открити признаци за формиране на вражески настъпателни групи.

Украйна: Русия е изстреляла по нас 16 000 ракети

Украйна: Русия е изстреляла по нас 16 000 ракети

Резников: Ние се борим срещу терористична държава, 97% от тези атаки са засегнали цивилни обекти

Беларус продължава да подкрепя въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна, предоставя своята територия и въздушно пространство за нанасяне на ракетни и въздушни удари.

В Сиверско направление вражеските подразделения водят демонстративни и провокативни действия в граничните райони на Брянска и Курска области на руско-украинската граница. Противникът е стрелял с минохвъргачки и тръбна артилерия, особено по районите на Янжуловка, Николаевка, Халахановка в Черниговска област и Вилна Слобода в Сумска област.

В Слобожанско направление противникът продължава да държи войски в граничните райони на Белгородска област. Окупантите са открили огън от танкове, минохвъргачки и тръбна артилерия по районите Стрилеча, Глибоко, Зелене, Старица, Охирцево, Вовчанск, Бударки, Амбарн в Харковска област. В районите на населените места Зелене и Бударки противникът е използвал бойни дронове.

Противникът се отбранява в Купянск и Лиманско направление, откри огън от танкове и цялата гама артилерия по районите Орлянске, Кисливка, Котляровка, Табаевка, Пищане в Харковска област; Новоселивске, Стелмаховка, Мясожаровка, Макеевка, Невске в Луганска област; Ямполивка, Торске, Озерне в Донецка област.

В посоките на Бахмут и Авдиевка противникът продължава да съсредоточава основните си усилия върху провеждането на настъпателни операции. Окупантите откриха огън от танкове, минохвъргачки, тръбна и реактивна артилерия по районите на селищата Сиверск, Верхнеокамянске, Спирне, Берестово, Билохоривка, Яковловка, Бахмутске, Соледар, Андриевка, Водяне, Красногоровка, Маринка, Новомихайловка в Донецка област.

В новопавловско направление противникът обстрелва с различни видове артилерия позициите на ВС на Украйна и районите на населените места Въгледар, Нескучне и Пречистовка в Донецка област.

В Запорожка посока противникът държи отбрана. Окупантите откриха огън от танкове, минохвъргачки, тръбна и реактивна артилерия по позициите на Силите за отбрана на Украйна и населените места Новопил, Донецка област; Олхивске, Дорожнянка, Чаривне, Хуляйпилске, Мала Токмачка, Мали Щербаки в Запорожка област; Времевивка, Червоне в Херсонска област. Противникът е използвал боен дрон близо до населените места Новопол и Времивка в Донецка област.

В криворогско и херсонско направление врагът поддържа позиционна отбрана, продължава артилерийски обстрел по украинските войски и населени места на десния бряг на река Днепър, по-специално град Херсон.

САЩ: Русия превърна Черно море във военна зона

САЩ: Русия превърна Черно море във военна зона

Според Блинкън Черно море е "критичен компонент" от отбраната на НАТО

Генералният щаб потвърждава нанесените на 27 ноември удари по руски групи в населените места Пологи, Токмак и Басан в Запорожка област и Лутухине в Луганска област. Врагът има до 470 ранени, унищожени бяха около 50 единици военна техника от различни видове и склад за боеприпаси.