Поне девет души са загинали, а още 16 са били ранени в резултат на ракетната атака по щаба на Черноморския флот на Русия в Севастопол. Това твърди директорът на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирило Буданов.

Той твърди, че сред пострадалите има и руски генерали. Ранен е командващият групировката на руските сили в Запорожкото направление генерал-полковник Александър Романчук, а началникът на щаба генерал-лейтенент Олег Цеков е в безсъзнание. Количеството пострадали редови военнослужещи, които не са служители на самия щаб, все още го установяваме, заявява Буданов на "Гласът на Америка". Това са военни, които извършват охрана на щаба и други подобни дейности.

Буданов не потвърждава информацията, която се появи по украински медии за вероятната гибелта на командващия Черноморския флот на Русия адмирал Виктор Соколов. Главно разузнавателно управление на Украйна не разполага с такава информация.

Ракета достигна щаба на руския Черноморски флот в Севастопол

Ракета достигна щаба на руския Черноморски флот в Севастопол

Полицията призова местните жители да напуснат централните улици на Севастопол

Руската редакция на BBC обръща внимание на интересен детайл - начинът, по който руските новинарски агенции и телевизиите отразяват удара на Украйна по щаба в Севастопол. В късните новини вчера изобщо не се и споменава в много от тях. При предишните - ранните вечерни новини - времето, което му бе отделено бе от 20-30 секунди до една минута - най-много по "Русия 24" и най-малко в канала на Министерство на отбраната "Звезда".

Вечерните новини в най-гледаното време на три ключови канала се фокусираха върху репортажите от фронта в Украйна, западните доставки на оръжие за Киев, изтеглянето на войските в Нагорни Карабах и протестите в Ереван, както и изграждането на атомна електроцентрала в Унгария.

И ако първоначалните съобщения, напр. по "Вести" и "Първи канал" твърдяха за един загинал или за един в неизвестност, то от по-късните централни емисии тази информация изчезва. "Първи канал" в новините си от 18 и 21 ч. съобщи само че пет ракети са били свалени от противовъздушната система на Крим, както е са прехванати 10 снаряда HIMARS

Руските ток-шоу предавания, които са в голяма степен публицистични, само в началото споменават удара, но не обсъждат с гостите си подробности, както и не показват никакви кадри от мястото.

В интервю пък за Warzone Кирило Буданов уверява, че въпреки че вече няколко месеца украинските сили водят контранастъпление руските жертви все още остават по-високи, отколкото загубите на Украйна. Все пак Буданов признава, че украинските загуби - убити и ранени - са се увеличили с настъпателните действия.