Девет души загинаха при протести в Кения след като бяха обявени резултатите от президентските избори, съобщи Ройтерс, позовавайки се на правителствената служба за сигурност.

Кения потвърди за провалена хакерска намеса в изборите

Кения потвърди за провалена хакерска намеса в изборите

Но системата не е компрометирана, заяви председателят Избирателната комисия

По данни на силовите служби, девет младежи са били застреляни в бедните квартали на столицата Найроби в събота през нощта. Представител на службите за сигурност съобщи, че младежите са били убити от полицаи в хода на операция по задържане на протестиращи.

Кения има нов стар президент

Кения има нов стар президент

Гласуването се определя като стратегическо

По-рано бе съобщено за двама загинали. Очевидци съобщиха, че при безредиците, полицаите са застреляли 9-годишно момиченце в Найроби.

По данни на избирателната комисия действащият президент на Кения Ухуру Кениата победи на изборите с 54,27% от гласовете. Неговият съперник, бившият премиер Раила Одинга събра 44,74% от гласовете. Така действащият президент бе преизбран за втори 5-годишен мандат.

Одинга твърди за масови измами на изборите в Кения

Одинга твърди за масови измами на изборите в Кения

Начело избирателите поставят президента Ухуру Кениата

Опозицията оспори изборните резултати. Одинга заяви, че на база изборни данни комисията е била обект на хакерска атака и това е подменило изборния вот. Независима избирателна комисия на Кения опроверга това заявление.