Очаквано върху сложните през десетилетията отношения Израел-Палестина фокусира речта си пред Общото събрание на ООН Махмуд Абас. Той припомни първо няколко важни годишнини от 1948 година насам за израело-палестинския конфликт и включи и своята лична семейна история като конкретен пример на засегнати палестинци, които все още не са получили дължими компенсации.

Израел не само не е изпълнил задълженията си според съответните резолюции на ООН, но продължава с опитите за етническо прочистване и експанзия в палестински територии, заключи Абас, като припомни случващото се в Йерусалим, на Западния бряг и Газа. Тази окупация продължава, въпреки сключването на споразумението от Осло през 1993 г. 

Само 40% от израелците искат независима Палестина

Само 40% от израелците искат независима Палестина

Според експерти, замразените мирни преговори са причина за резултатите

Ще защитаваме нашата столица Източен Йерусалим, предупреди той израелските лидери.

По думите му, със съжаление може да се констатира днес, че Израел не е подведен под отговорност за делата си, като това позволяват САЩ, ООН и международната общност. Израел твърди, че е демократична държава, но се поставя над законите, негодува палестинският лидер. Трябва да се търси вината за продължаващото положение у тези държави, които продължават да подпомагат Израел финансово и военно.

В същото време, Абас настоява за правото на палестинците да помагат на затворниците и семействата на "мъчениците" - загинали в конфликт. Ще продължим това и няма да се оправдаваме, настоя той.

Присъединихме се към 115 правни инструмента и международни организации, ангажирани да защитават правата на хората ни и укрепват нашето законодателство и разпоредби, включително по отношение на правата на човека. Ние ще продължаваме усилията си да се присъединим към международни организации. Подчертаваме, че имаме пълноправна държава с институции, които действат в съответствие с принципите на правовата държава, като прозрачност, демокрация и плурализъм, зачитане на правата на човека и овластяване на жените и младежите, каза още той.

Нетаняху се зарече да спре "анархията" между Израел и Палестина

Нетаняху се зарече да спре "анархията" между Израел и Палестина

Израелският премиер обеща да работи за възстановяване на мира и сигурността в региона

Потвърждавам пред международната общност нашия ангажимент за политически ангажимент и диалог като път към постигане на мир, към мирна съпротива на населението и към борба с тероризма във всичките му форми и произход в нашия регион и света. Имаме многобройни споразумения със страни от света за борба с глобалния тероризъм, декларира Абас.