Кандидатът за президент на Афганистан Абдула Абдула обяви, че е спечелил президентските избори в страната, чийто втори тур бе проведен миналия месец, съобщава „Уърлд Бюлетин”. На 14 юни той се изправи в политически дуел срещу най-големия си политически противник - Ашраф Гани.

„Няма съмнение, че ние сме победителите от втория тур на изборите”, обяви той пред ревяща тълпа в центъра на столицата Кабул.  Хиляди симпатизанти на политика се стекоха на спонтанен митинг, отбелязващ твърде съмнителното избиране на Абдула на най-високия пост в страната.

Днешното му твърдение е изненада с оглед на предварителните резултати, според които победител е конкурентът му Ашраф Гани. Въпреки това Абдула, приближен от вътрешния кръг на бившия президент Хамид Карзай, нарече подобни резултати „голяма измама".

Официалното становище на ЦИК все още се очаква, което създава благоприятна почва за покълването на различни слухове.

Международните наблюдатели се опасяват, че евентуално непризнаване на изборните резултати би могло да доведе до сблъсъци между привърженици на двамата претенденти, което от своя страна би задълбочило властовата криза в бездруго разкъсвания от борбата с талибаните Афганистан.