Командващият военноморските сили на САЩ в Европа адмирал Джеймс Фого обяви в интервю за Defense Writers Group, че съюзниците на Вашингтон, които се стремят да укрепят отбранителните си способности при наличие на ограничени ресурси, трябва да взимат пример от Русия.

"Що се отнася до отбранителния потенциал, както казвам на нашите съюзници и партньори, ако сте с ограничени ресурси и в същото време искате да защитите бреговете си, тогава помислете за това, което правят руснаците с помощта на системите A2/AD (системи за ограничения и възпрепятстване на достъп и маневри), и да придобият подобни системи. Интелигентни мини. Противокорабни крилати ракети. Брегови радари, които ще работят в синхрон", коментира Фого.

A2/AD са системи за ограничаване и възпрепятстване на достъп и маневри - концепция за възпиране на противника (обикновено комплекс от оръжия) чрез създаване на повишена опасност за разполагането или движението на неговите сили в защитена зона.

Както отбелязва изданието Business Insider, Русия е разположила системи A2/AD по източните си граници, разположила е системи за ПВО като С-300 и С-400, противокорабни ракетни системи, както и крилати и балистични ракети в Калининград край Балтийско море, на Кримския полуостров и в други точки в Черно море.