Известен руски правозащитен адвокат, който представляваше организации, основани от хвърления в затвора опозиционер Алексей Навални, обяви днес, че е избягал от страната под натиск от властите, информира "Франс прес".

50-годишният Иван Павлов е поредната известна фигура, свързана с опозицията, която напуска Русия, докато репресиите срещу несъгласните гласове се засилват преди парламентарните избори по-късно този месец.

Адвокатът, който беше известен по-конкретно с това, че поема дела за държавна измяна, написа в "Телеграм", че е заминал за съседна Грузия.

"Сега съм емигрант. Засега в Грузия", отбеляза той.

Предизборен сайт на Навални бе блокиран в Русия

Предизборен сайт на Навални бе блокиран в Русия

Парламентарните избори в Русия ще бъдат от 17 до 19 септември

Павлов тази година защитаваше мрежата от регионални щабове на Навални и неговия Фонд за борба с корупцията, след като прокуратурата поиска те да бъдат забранени като екстремистки.

Той също така се зае с делото на бившия журналист Иван Сафронов, който беше арестуван през юли 2020 г. по обвинения в държавна измяна и е обвинен в предаване на държавни тайни на чешкото разузнаване.

През април властите образуваха наказателно производство срещу Павлов и му забраниха да използва телефон и интернет за предполагаемо разкриване на класифицирана информация, свързано с процеса срещу Сафронов.

Русия плаши да глоби Apple и Google, ако не премахнат приложение на Навални

Русия плаши да глоби Apple и Google, ако не премахнат приложение на Навални

Сподвижниците му искат да използват приложението за организиране на тактическа кампания за гласуване

"Наложените срещу мен забрани във връзка с наказателното производство направиха работата ми невъзможна", пише Павлов.

Но, каза той, "забраните не важат за едно нещо - напускане на страната. Това беше знак, сочещ към изхода."

Той твърди, че е бил проследяван преди заминаването си, включително на летището. Но той уточни, че не е спрян да напусне страната.

Той отбеляза, че е уредил клиентите му да бъдат представлявани от други "надеждни адвокати" в негово отсъствие и добави, че планира да се върне в Русия един ден.

Говорителката на Навални напусна Русия

Говорителката на Навални напусна Русия

След като съдът забрани като екстремистка антикорупционната фондация на опозиционера

Парламентарните избори са насрочени за 17-19 септември, като почти всички гласовити критици на Кремъл, включително сподвижниците на Навални, са с наложена забрана да участват.

През последните години властите засилиха опитите си да заглушат несъгласието, а широк кръг от хора, включително учени, бяха обвинени в държавна измяна или разкриване на държавни тайни.

Руската полиция тормози симпатизанти на Навални – посетени са 700 души за 4 дни

Руската полиция тормози симпатизанти на Навални – посетени са 700 души за 4 дни

Полицаите им искат обяснения...