Адвокатите на създателя на "Уикилийкс" Джуалиан Асандж са подали в съда петиция за оттегляне на заповедта за ареста му, предаде "Ройтерс".

Те се позовават на това, че клиентът им от години се намира в еквадорското посолство в Лондон (той получи убежище там) и се надяват съдът да промени решението си заради силните аргументи в негова полза и невъзможността заповета да бъде изпълнена при тези обстоятелства.

Шведски прокурори не обмислят възможността той да бъде разпитан в Лондон. Австралиецът е обвинен за изнасилване в Швеция и се страхува, че ако отиде в скандинавската страна и се изправи пред местен съд по повод обвинението, той ще бъде екстрадиран в САЩ.

Засега няма постигнато споразумение между Еквадор и Великобритания за преместването на Асандж в Кито. Лондон все така настоява, че ако той напусне еквадорското посолство, ще бъде арестуван.

През ноември миналата година, Американското правосъдно министерство реши да не повдига обвинения срещу основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асандж за публикуваните секретни правителствени документи.

Причината е, че, както отбелязват адвокати на правителството, властите не биха могли да обвинят Асандж, без да повдигнат обвинения и на щатски медии и журналисти, които разпространиха разкритото от "Уикилийкс", пише "Вашингтон пост".

Властите обаче не се отказаха от повдигането на обвинения срещу сътрудниците на спецслужбите и държавните служители, които предоставиха секретната информация на "Уикилийкс".