По време на многостранните консултации за разрешаване на ситуацията в ивицата Газа, които се провеждат в Париж, беше постигнато споразумение за актуализирани условия за размяна на израелски заложници за палестински затворници, съобщи телевизионният канал Al-Hadath, цитиран от ТАСС.

Според него на преговорите в Париж са "постигнали споразумение за актуализираната рамка на сделката за размяна" на заложници за палестински затворници. Както отбелязва Al-Hadath, по време на консултациите "бе постигнат напредък, който ще ни позволи да преминем към обсъждане на детайлите на сделката". Телевизионният канал посочва, че след тази стъпка страните могат да преминат към обсъждане на "броя и конкретния списък на лицата, които ще бъдат обект на размяна".

Както съобщава Al-Hadath, делегация на еврейската държава замина за Израел, за да се консултира с правителството въз основа на резултатите от срещите в Париж.

Според канала, на преговорите, в които участват представители на Египет, Израел, Катар и Съединените щати, ще бъде обсъден въпросът за "освобождаването на 40 заложници, държани в Газа от радикални групи в замяна на 200-300 палестински затворници държани в израелски затвори" се обсъжда.

На 23 февруари в Париж започна вторият кръг от многостранни преговори за разрешаване на ситуацията в ивицата Газа. В срещите в Париж участват представители на Египет, Израел, Катар и САЩ.

Според източници на телевизионния канал Al-Qahira al-Ikhbariya , целите на срещите са "постигане на споразумение за прекратяване на огъня в сектора и споразумения за размяна на заложници, държани от радикални групировки в анклава, за палестински затворници, т.к. както и въпроси за подпомагане на процеса на доставка на хуманитарна помощ за жителите на Газа.

Хамас очаква ново предложение за примирие от Израел

Хамас очаква ново предложение за примирие от Израел

Абас Камел ще се отправи в петък към Париж за преговори с израелците

Според телевизионния канал Ал Джазира палестинското движение "Хамас" и израелските власти "възнамеряват да постигнат примирие и са готови да направят отстъпки, но времето изтича". В този контекст става дума за многократни изявления на посредниците за необходимостта да се положат всички усилия за постигане на примирие преди свещения за мюсюлманите празник Рамадан, който започва на 11 март тази година.

На 28 януари Agence France-Presse съобщи, че директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс се е срещнал в Париж с представители на Египет, Израел и Катар.

NBC съобщи, че консултациите са договорени въз основа на ново споразумение между "Хамас" и Израел, което включва поетапна размяна на заложници, държани от радикали, срещу палестински затворници, пауза във военните действия и доставка на хуманитарна помощ за Газа. Доскоро обаче страните в конфликта не успяха да постигнат конкретно споразумение по нито една от точките, предложени от посредниците.

В ООН искат грубите нарушения на човешките права в Газа да бъдат разследвани

В ООН искат грубите нарушения на човешките права в Газа да бъдат разследвани

Волкер Тюрк; Вкоренената безнаказаност не може да продължи