Преди няколко години срещу британския премиер Тони Блеър "Ал Кайда" е подготвяла покушение и е възнамерявала да го убие.
Това разказва в документален филм бившият шеф на лондонската полиция лорд Стивънс, пише вестник "Дейли Телеграф".

Според Стивънс атентатът трябвало да стане по време на честванията на 50-годишнината от управлението на кралица Елизабет ІІ през лятото на 2002 година.
Кулминацията на празниците беше улично шествие, на което присъства кралицата и някои от членовете на кралската фамилия. В Скотланд ярд се съмнявали дали Блеър трябва да присъства сред почетните гости пред Бъкингамския дворец.
Независимо от заплахата за живота му, за която премиерът е знаел, празнуването се състояло и нищо не го провалило, пише електронното издание НЮЗру.

Разбира се, аз отидох на "Даунинг стрийт", за да разговарям с премиера и да обсъдим появата му пред публика, разказва Стивънс.
По думите му Блеър напълно уверено заявил, че ще продължава да излиза на публични места и изразил надежда, че полицията ще се справи с всичко останало.
Лорд Стивънс не споделял този оптимизъм и разпоредил Бъкингамският дворец да бъде обкръжен от снайперисти.

Спомням си как стояхме пред двореца, където бяхме напълно беззащитни.
Наблюдавах го с крайчеца на очите и в него нямаше капка страх - той просто си вършеше работата, разказва полицейският шеф, като изразява мнение, че Тони Блеър и неговата съпруга Чери са достойни за възхищение.

Според предположенията на полицията премиерът е бил обявен за мишена, след като подкрепил свалянето на режима на талибаните в Афганистан и изпратил там британски военни.