Според информация на разузнаването “Ал Кайда” подготвя терористични актове срещу гражданите на Русия на територията на страните от ЕС - в частност в Испания и Великобритания, пише “Независимая газета”.

Жертвите на терористи-самоубийци могат да се окажат руски дипломати и милионери, живеещи по източното крайбрежие Коста дел Сол.
Освен това са възможни и взривове на коли-бомби близо до руските посолства в Лондон и Мадрид.

Един от ръководителите на организацията Абу Мусаб ал Заркауи е направил реконструкция в европейското подразделение на “Ал Кайда”, включвайки в нейната структура т.н. “йорданских чеченци”, свързани с конфликтите в Кавказ и укриващи се в Йордания, в родината на самия Заркауи.

Експертите не изключват вероятността “Ал Кайда” да възнамерява да превърне Чечения в новата база за свои операции, тъй като след падането на режима на талибаните в Афганистан и края на войната в Ирак, терористите имат нужда от “ново скривалище”.

При това експертите предполагат, че не всички чеченски бойци са свързани с “Ал Кайда”. В частност те отричат съпричастността на Шамил Басаев към тази организация.

Електронното издание отбелязва, че в Йордания има голяма и влиятелна диаспора на т.н. “черкеси”, която обединява кавказци. Тя започна да се формира още от времето на руско-турските войни.

След смъртта на Абу ал Валид, чеченските бойци са оглавени от заместника на Бин Ладен, кореняк от Саудитска Арабия Абу Хавс.
Той контролира финансовите потоци от чужбина и ръководи вербуването на новите членове на бандитско формирование и организации на терористични актове на територията на Русия.

Специалните служби не разполага с много информация за новия заместник на Осама бин Ладен. Абу Хавс е на 40 години, в началото на 90-те заедно с Хатаб и Абу ал Валид е воювал в Таджикистан, а през 1995 година се е преместил в Чечня по заповед на ръководителя на “Ал Кайда”.
Също така е известно, че новият ръководител на бойците заедно с други араби е подготвял терористичен акт в Грозни с използването на силнодействащи отровни вещества. В Русия той е оглавявал терористична мрежа, която е тясна свързана с “Ал Кайда”.

Между другото става ясно, че “Ал Кайда” ще се опитва да повлияе на изхода на президентските избори в САЩ. Това е съобщил бившият премиер на Испания Хосе Мария Аснар.
По неговите думи сред намеренията на терористите е и промяна на хода на президентските избори в САЩ през ноември, за което те ще се опитват да проведат както преки операции в страната, така и да действат чрез посредник.

Според бившия испански премиер върху терористите на “Ал Кайда” се оказва огромен натиск и за да докажат, че не губят войната, те могат да се опитат да променят изхода от изборите, смята Аснар и припомни изборите в Испания преди половин година, когато се получиха изненадващи резултати, довели социалистите на власт след терористичните удари в Мадрид.