Иракският вестник “Ал Мада” вероятно ще публикува и списък с лица и организации, които са получавали пари на ръка от режима на Саддам. Това заяви в интервю пред “Дарик радио” главният редактор на вестника Фахри Карим.

Не мога да посоча никакви имена, вероятно някой ден ще публикуваме и този списък. Във вече публикувания има две имена, които засягат България, твърди Карим.

“Ал Мада” не е плащал за получаването на документите, с които разполага, получихме ги от много таен и надежден източник, когото не мога да посоча, заяви още той.

САЩ със сигурност разполагат с голямо количество документи, защото те са тези, които влязоха в офисите на бившия иракски режим, каза Керим. Той обаче посочи, че не знае дали тези списъци ще бъдат публикувани.

Комисия на бившето иракско ръководство, начело със Саддам Хюсеин е взимала решения за петролните доставки. Това съобщи сегашният иракски министър на петрола Ибрахил Бахр ал-Улюм, цитиран от арабския вестник “Аш-Шарк ал-Асад”.

Всички въпроси, свързани с разпределянето на петролните доставки за компании и лица са били решавани от комисията и тя пряко се е разпореждала.

Освен Саддам, в комисията са влизали вицепрезидентът Тахаясин Рамадан, министърът на финансите Хикмат ал-Азауи, както и тогавашният министър на петрола Амир Мохамад Рашид.

Ал-улум съобщи, че министерството му продължава разследването на случая и до месец ще предаде на иракския Управляващ съвет списък с имената на компаниите, които са давали суми без съгласието на ООН за участие в петролни сделки с бившия режим.