Алексий ІІ Църквата и държавата трябва да си сътрудничат тясно при решаването на въпросите за нравственото и духовното състояние на обществото и при разрешаване на социалните проблеми. Това заяви днес патриархът на Москва и цяла Русия Алексий Втори на среща с председателя на Държавната Дума Борис Гризлов.

Главата на Руската православна църква посети Държавната Дума по покана на Гризлов, за да се запознае с работата на депутатите, съобщи електронното издание Religiabg.com.

Като благодари за поканата, Алексий Втори отбеляза, че Църквата в Русия е отделена от държавата, но не и от обществото. "Ние имаме една история, едно Отечество и едно бъдеще, което трябва заедно да строим", подчерта той.

Подчертавайки необходимостта от взаимодействие между Църквата и държавата при решаване на духовно-нравствените и социалните проблеми, патриархът подчерта, че помощта и сътрудничеството трябва да са непрекъснати.

Патриарх Алексий посочи, че държавата например, не винаги може да реши всички въпроси на децата, които при живи родители се оказват безпризорни. Тази отговорност поема Църквата, която също се грижи и за възрастните хора. Като главна задача на Църквата патриархът открои умиротворяването на обществото.

Борис Гризлов от своя страна отбеляза че, въпреки че по закон Църквата е отделена от държавата, тя не е противопоставена на държавата и не е отделена от обществото. Той изрази увереност, че взаимодействието между двете институции ще помогне за развитие на духовността в обществото.