Учениците в Германия са призовавани от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" да издават учители, които изразяват политически позиции, пише в. "Гардиън".

Онлайн порталът "Неутрални училища" е стартиран от партията като пилотен проект в Хамбург, като "Aлтернатива за Германия" обяви планове за разпространяване на инициативата в цялата страна.

Учениците са били поканени да публикуват анонимни оплаквания на сайта за учители, за които смятат, че нарушават правилата за неутралност и критикуват "Алтернатива за Германия".

Меркел категорично изключи коалиция с „Алтернатива за Германия”

Меркел категорично изключи коалиция с „Алтернатива за Германия”

Разбира се, аз също категорично изключвам това

Крайнодясната партия, най-силната опозиционна партия в Бундестага след парламентарните избори през миналата година, заяви, че инициативата има за цел да "засили демократичния и свободния дискурс" в училищата, както и да подчертае кодекса за неутралност, като дава на учениците съвети как да действат, ако смятат, че даден учител го нарушава.

Платформата предизвика разгорещен дебат, а партията се изправя пред нарастващи призиви от учители и културтрегери за спиране на проекта, като мнозина обвиняват "Алтернатива за Германия" в приемането на тактики, използвани нацистките и комунистическите режими.

Кристиан Пиварц, който е министър на културата на провинция Саксония, заяви, че "Алтернатива за Германия" развъжда "отвратителния начин на мислене човек да си вре носа навсякъде, известен от времената на нацистката диктатура или на Щази (източногерманската държавна сигурност)".

Хайнц-Петер Майдингер, президент на германската асоциация на учителите, нарече проекта "опит за експлоатация на деца и младежи и за подбуждане на практиката на предателството".

Ала крайнодясната партия, която се издигна в германската политика заради категоричната си позиция срещу имигрантите и спечели 90 места в Бундестага на последните избори, отвърна на нападките.

Според "Алтернатива за Германия" нейният сайт няма нищо общо с предателството. Според Бернд Бауман, водещ член на парламентарната група на "Алтернатива за Германия", това е шанс да се обърне внимание на значителните доказателства, които партията е събрала, показващи, че училищата често обрисуват "много лош образ на Алтернатива за Германия като радикална, нечовешка и студена".