Американският военен Джереми Сивитс, обвинен за изтезаване на иракски затворници в Абу Граиб в Багдад, се призна за виновен по всички точки на отправените към него обвинения.

По думите на адвоката му Сивитс се е признал за виновен за лошо отношение към затворниците, нарушение на правата и задълженията си, и частично в заговор, при условие, че формулировката бъде променена относно снимките с изтезанията.

Пред военния трибунал в Багдад той се яви да свидетелства по обвинения за изтезаване на иракските затворници.
Предполага се, че именно Джереми Сивитс е направил снимките в затвора Абу Граиб.
Съдебният процес бе открит за журналисти и се провежда в специална зала в щабквартирата на коалиционните сили.Трибуналът осъди Сивитс на една година затвор.

24-годишният Джереми Сивитс е работил в Пенсилвания като автомеханик, а в Ирак е бил охрана на затворници.

Днес обаче в сградата, където се провежда процесът, няма да бъдат допускани камери и ще присъстват малко журналисти.

Днес пред съда ще бъдат съобщени и обвиненията към останалите трима американски военни, обвинени за жестокост спрямо иракчани.

В Багдад започна изслушването на трима американски военни, обвинени за изтезаване на иракски затворници, предаде Би Би Си.

В хода на процеса тримата са отказали да заявят официално, че са невинни или виновни.

26-годишният Джавал Дейвис, 37-годишният Айвън Фредерик и 35-годишният Чарлз Грейнер бяха съпроводени от адвокатите си и заявиха пред съда, че знаят за какво са обвиняеми, но отказват да говорят за вината си.

Съдебното заседание срещу тях ще бъде на 21 юни.