Американски войник уби поне 16 цивилни афганистанци и рани няколко други в Кандахар, съобщава Би Би Си. Сред жертвите са три жени и девет деца.

Сержантът, чието име не се споменава, напуснал базата си в южния афганистански град около 3.00 часа през нощта и започнал да влиза в местни домове и да стреля. По данни на местни жители той е нахлул в три къщи, където открил огън.

В една от къщите той застрелял 11 души като запалил телата им, преди да напусне къщата.

Той вече е предаден на американските военни власти. Предполага се, че е имал психически проблеми. Според някои информации той сам се е предал на властите.

НАТО съобщи, че разследва инцидента.

Афганистанският президент Хамид Карзай осъди атаката и поиска обяснение от Вашингтон.

Той определи случилото се като „умишлено убийство".

Това е убийство, международно убийство на невинни цивилни и не може да бъде забравено, заяви Карзай, напомняйки, че е еднократно е настоявал от американските военни да спрат да убиват афганистански цивилни. Правителството многократно осъди операции, извършвани под името на войната срещу тероризма, които водят до цивилни жертви.

Когато афганистанци са убити умишлено от американските сили, това е убийство и е непростимо, подчерта президентът на размирната страна.

Предвожданите от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността (ИСАФ) разпространиха изявление, в което заявяват, че заедно с афганистанските си партньори ще разследват случилото се.

Местни хора започнаха да се събират близо до военната база в района на Панджавай в знак на протест след случилото се, а американското посолство предупреди да не се пътува в района.

Опасенията са, че може да последва ожесточено отмъщение с достигането на новината за атаката до широката публика.