8 американски университета и два британски са окупирали топ 10 в световна класация на китайския Университет Shanghai Jiaotong, цитиран от „Франс прес".

13-а поредна година „Харвард" е на първо място в класацията на топ университетите в света. Като цяло няма промяна сред първите 10 в сравнение с миналата година. „Станфорд" и Масачузетският технологичен институт (MIT) отново са на второ и трето място.

Калифорнийският университет в Бъркли, „Принстън" и Калифорнийският институт за технологии остават без промяна на същите си места - съответно четвърто, шесто и седмо място. Колумбийският университет и Университета в Чикаго заемат осмо и девето място.

Кеймбриджкият университет и Оксфордският университет заемат пето и десето място.
Единствената разлика от миналата година е, че Университета в Чикаго е с едно място пред Оксфорд.

В изследването на китайския университет са включени 1 200 университета и от тях са избрани топ 500.

Макар че китайските организатори твърдят, че може да се вярва на класацията, европейски представители я критикуват, тъй като се подценяват европейските висши учебни институции.

В топ 20 на класацията има само още два университета, които не са от САЩ, а от Европа - University College London ( 18-о място) и Швейцарският федерален институт за технологии в Цюрих ( 20-о място).

Най-добрите китайски университети са Peking University( 115-о място) и Shanghai Jiaotong University (118-о).