Временният американски кей, построен преди два месеца като начин за доставяне на хуманитарна помощ по море в Газа, ще бъде окончателно демонтиран до няколко дни, според нов доклад.

"Асошиейтед прес" (АП) съобщи, че кеят, който беше преместван многократно, за да се избегне лошото време, ще бъде свързан отново с бреговата линия на Газа в сряда, но ще работи само през следващите няколко дни, преди да бъде разглобен от армията и флота на САЩ .

АП цитира неназовани служители, които казват, че кеят ще бъде върнат на място само за да се преместят хуманитарни доставки, които са се натрупали в Кипър.

Главният говорител на Пентагона генерал-майор Патрик Райдър каза във вторник, че кеят в момента е в израелското пристанище Ашдод, къдете беше преместен заради лошото време, но добави: "Доколкото разбирам, CENTCOM [Централното командване на САЩ] възнамерява условно да възстанови - закотви кея тази седмица."

Райдър не коментира по-дългосрочните перспективи за кея. Хуманитарните работници, запознати с проекта, предричат от седмици, че кеят няма да оцелее след юли.

Схемата за кея, представена за първи път от Джо Байдън в речта му за състоянието на Съюза през март, винаги е била предназначена да бъде временна мярка в допълнение към оскъдното количество помощ, разрешено през сухопътните пресичания от Израел, но американски служители казаха на Ройтерс през юни, че ще продължи до август или септември.

Откакто беше закотвен за първи път на 17 май, кеят функционираше по-малко от 20 дни и през повечето от тези дни доставките с помощ бяха просто разтоварени на плажа, без да бъдат разпределени из Газа поради опасения за сигурността.

През двата месеца на работа около 8800 метрични тона помощ са разтоварени от кея, около 500 камиона, което се равнява на един ден доставки преди началото на войната.

Критиците на схемата предупредиха, че грандиозният проект на стойност 230 милиона долара ще отклони вниманието от международните усилия за натиск върху Израел да отвори сухопътните пропускателни пунктове към Газа, най-ефикасното средство за предоставяне на помощ на 2,3 милиона палестинци, хванати в капан в Газа, повече от една четвърт от които са в непосредствена опасност от глад.

Сухопътните доставки намаляха драстично, след като Израел започна офанзива срещу южния граничен град Рафах през май. Според данни на ООН броят на камионите, влизащи в Газа през два оставащи отворени пропускателни пункта, Керен Шалом и Ерез Уест, е намалял от 840 през май на 756 през юни до само 18 досега през юли.

Израел засилва офанзивата в Газа на фона на новите опити за прекратяване на огъня

Израел засилва офанзивата в Газа на фона на новите опити за прекратяване на огъня

Нападението "може да върне преговорния процес обратно в началото", предупреди Исмаил Хания в понеделник.