Проектобюджетът бе подкрепен от 390 конгресмени Камарата на представителите на американския Конгрес снощи одобри законопроект за бюджетните разходи за отбрана през 2006 година, които ще бъдат в размер на 490.7 милиарда долара.

Проектобюджетът бе подкрепен от 390 конгресмени, против гласуваха 39, а четирима се въздържаха, съобщава РИА “Новости”.

Законопроектът разрешава разходи на Пентагона в размер на 441.6 милиарда долара, което е с 19.5 милиарда повече, отколкото за 2005 година.

Освен това за военните операции на САЩ в Ирак и Афганистан се предвижда допълнително финансиране в размер на 49.1 милиарда долара.

Америка се намира в състояние на война и този законопроект представлява обезпечението на нуждите на нашите военни сили, се казва в заявлението на председателя та Камарата на представителите, конгресмена Денис Хастърт.

По думите му в законопроекта са отчетени потребностите на американските войски в Ирак и Афганистан от бронирани автомобили и прибори за нощно виждане.
Освен това се предвижда увеличение на заплатите на военнослужещите с 3.1%, а семействата на загинал военен вече ще получават еднократна помощ от 100 000 долара, съобщи още Хастърт.