Германия засили критиките към САЩ във връзка с подслушването на мобилния телефон на канцлера Ангела Меркел, след като беше разкрита информация, че американското посолство в Берлин е било замесено в операцията, предадоха световни агенции.

Имаме признаци, че мобилният телефон на канцлера е подслушван и ние разследваме това. Настояваме за информация от американското посолство. Едно нещо е ясно. Подслушването на телефоните на партньорите е пробив в доверието и сериозно нарушение на суверенитета на нашата страна", каза вътрешният министър Ханс Петер Фридрих за германския вестник „Билд".

Германският вестник "Зюддойче цайтунг" съобщи, че германските власти подозират, че американското посолство в Берлин е замесено в тайното подслушване на телефона на Меркел според високо класифицираната програма Special Collection Service.

Наскоро бяха публикувани документи от Едуард Сноудън в „Шпигел", според които американската Агенция за национална сигурност е подслушвала мобилния телефон на Меркел.

Смята се, че операцията по подслушването се контролира от екип в американското посолство в Берлин и се е провеждала в периода от октомври 2009 година до юни 2013-та.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел, която участва в срещата на върха в Брюксел, заяви, че спецслужбите на САЩ и страните от ЕС са длъжни да съгласуват принципите чрез които те си взаимодействията.

Не очаквам и не настоявам за извинение от страна на САЩ. Длъжни сме да възстановим доверието. Думите не са достатъчни. Трябва да се внесат изменения", каза тя.

По-рано стана ясно, че Франция и Германия са изразили желание да преговарят със САЩ за постигане на промени в шпионажа до края на тази година.