Международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл” осъди дясното правителство на Унгария за „умишлено” малтретиране на бежанци и мигранти и разпалването на страхове срещу мигрантите преди референдума на 2 октомври в страната относно спорния план на Европейската комисия за разселване на бежанци, съобщава „Франс прес”.

„На фона на токсичната кампания за референдума, отровната реторика срещу бежанците достига връхната си точка”, изтъкват от „Амнести” в доклад.

Стотици мигранти и бежанци са претърпели физическо насилие, незаконно отблъскване по границата и незаконно задържане от страна на унгарските власти през последните месеци, уточняват от „Амнести”.  

Проучването на правозащитниците се базира на изследване, проведено през миналия месец в Сърбия, Унгария и Австрия – три ключови страни по балканския маршрут на мигрантите, като включва интервюта със 129 мигранти.  

Хората, наблъскани в т. нар. „транзитни зони” на унгарско-сръбската граница, са заявили пред „Амнести”, че са били „бити, ритани и преследвани от кучета” преди унгарските граничари насилствено да ги изтласкат обратно в Сърбия.

Правозащитниците заявяват, че „ужасяващото отношение” към мигрантите и отхвърлянето на ефективни процедури били „умишлен популистки ход” за възпиране на бежанците да влизат в страната.

Токсичната реторика на премиера Виктор Орбан, наричащ търсещите убежище „отрова”, се е просмукала до нивото на местната власт и често овладява контекста, в който работят полицията и местните бежански центрове”, отбелязва още „Амнести интернешънъл”.

През юли друга международна правозащитна организация – „Хюман райтс уоч”, вече разкритикува Будапеща за нейното „жестоко и насилствено отношение” към бежанците.